Mengenai UNITAR International UniversityMengenai UNITAR International University
Selamat Datang ke UNITAR International University (UNITAR)

MENGENAI KAMI

Ditubuhkan pada tahun 1997, UNITAR International University (UNITAR) adalah sebuah universiti berwawasan dan mapan, yang juga dikenali sebagai universiti maya pertama di Asia Tenggara dan salah satu universiti swasta perintis di Malaysia.

Program-program kami ditawarkan di kampus induk kami di Kelana Jaya serta di 11 buah kampus wilayah (kampus cawangan) di seluruh Malaysia. Kami mempunyai 36 program akademik yang terdiri daripada peringkat Asasi (Foundation), Diploma dan Sarjana Muda, sehingga ke program Sarjana dan Doktor Falsafah (Doctorate atau PhD). Kami berbangga kerana mempunyai barisan akademik yang komited di pelbagai fakulti dan sekolah seperti Perniagaan & Teknologi, Pendidikan & Kemanusiaan, Seni Kulinari, dan peringkat Asasi.

Sejak penubuhannya, kami meneruskan kaedah pembelajaran inovatif di mana teknologi melengkapkan interaksi manusia untuk memberi platform pendidikan yang kuat. Usaha kami untuk menawarkan pendidikan dengan harga yang berpatutan dan berkualiti dalam kedua-dua mod pengajaran konvensional dan maya masih diteruskan hingga kini. Ianya diterapkan dalam Teras Pendidikan UNITAR (atau UNITAR Education Core yang juga dikenali sebagai "UNIEC"), dan memenuhi keperluan pendidikan abad ke-21 yang terkini.
ASPIRASI KAMI
Fokus terhadap Visi kami. Komited kepada Misi kami.
VISI KAMI
Menjadi Universiti Sains Sosial Inovatif Terkemuka.
MISI
 • Untuk Meluaskan Akses kepada Pembelajaran
 • Untuk Memupuk Graduan yang Hebat
 • Untuk Membina Perniagaan yang Mampan
Pengurusan dan Pentadbiran
DATO' MOHAMED NIZAM BIN TUN ABDUL RAZAK
Chancellor
Yang Berbahagia Dato' Mohamed Nizam Bin Tun Abdul Razak dilahirkan pada 3 Oktober 1958 dan merupakan anak Tun Abdul Razak Bin Dato' Hussein, Perdana Menteri kedua Malaysia dan Tun Rahah Binti Tan Sri Noah. Beliau adalah anak ketiga dalam keluarga lima anak lelaki dan telah mendirikan rumah tangga bersama Yang Berbahagia Datin Khadijah Binti Tun Abdul Rahman serta diberkati dengan seorang anak lelaki, Muhammad Nadzmi.

Lulusan cemerlang dari Universiti Oxford dengan Ijazah Sarjana Muda (Oxon) dalam Politik, Falsafah dan Ekonomi, Dato' Mohamed Nizam memulakan kerjayanya sebagai Pengurus di Bahagian Kewangan Korporat di Bumiputra Merchant Bankers Berhad. Pada tahun 1984, beliau menyertai firma broker saham PB Securities Sdn Bhd mulanya sebagai Pengarah Urusan Institusi dan kemudiannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan, suatu kedudukan yang disandang sehingga persaraannya pada tahun 1998.

Sejak tahun 1998, Dato' Mohamed Nizam telah menjadi pelabur tegar yang terlibat dalam pembelian dan urus niaga ekuiti persendirian di syarikat Malaysia seperti pembelian kepentingan dalam pembuatan, pembinaan, minyak dan gas, penjagaan kesihatan, pembangunan hartanah, teknologi maklumat dan berbagai lagi. Dengan menggabungkan pengalamannya dalam sektor kewangan korporat dan pembrokeran saham, beliau telah berjaya mamacu beberapa pelaburannya untuk penyenaraian di bursa saham.

Sebagai seorang pemimpin korporat, Dato' Mohamed Nizam pernah berkhidmat sebagai Pengerusi, Pengarah, Ahli Jawatankuasa Audit di beberapa syarikat swasta dan awam yang tersenarai di Malaysia termasuk Public Bank Berhad, Public Finance Berhad, Kemboja Public Bank Ltd, Deutsche Bank Malaysia Berhad , OYL Industries Berhad, Tamco Corporate Holdings Berhad, Hiap Teck Venture Berhad, Delloyd Ventures Berhad, LPI Capital Berhad, Public Mutual Fund Berhad, Harrison Holdings Berhad, Kamdar Group (M) Berhad, Dolomite Corporation Berhad dan PK Resources Berhad. Beliau juga pernah berkhidmat dalam pelbagai jawatankuasa Bursa Malaysia Berhad (dahulunya dikenali sebagai Bursa Saham Kuala Lumpur atau BSKL) dan jawatankuasa pro-tem yang berperanan dalam penciptaan Bursa Malaysia Securities Dealing & Automated Quotation, yang lebih dikenali sebagai MESDAQ .

Dato' Mohamed Nizam kini merupakan Pengerusi, Pengarah dan Ahli Jawatankuasa Audit beberapa syarikat tersenarai di Malaysia dan Singapura termasuk Mamee-Double Decker (Makanan), Yeo Hiap Seng Ltd (Makanan), Pengalaman Asia Sdn Bhd (Pelancongan), Healthscan Sdn Bhd (Penjagaan Kesihatan), Wah Seong Kumpulan Syarikat (Minyak dan Gas) dan Petra Energy Berhad (Minyak dan Gas). Beliau juga dilantik sebagai Penasihat Serantau di Bank Union Switzerland (UBS) dan berkhidmat sebagai Pro-Canselor di Universiti Tun Abdul Razak.

Semasa berkhidmat di pelbagai jawatankuasa dan lembaga pengarah selama lebih 30 tahun, Dato' Mohamed Nizam memupuk reputasi hebat dalam memperjuangkan kepentingan tadbir urus korporat dan perlindungan kepentingan minoriti. Beliau telah menjadikannya misi peribadi kehidupan korporatnya untuk meningkatkan piawaianpiawaian tersebut dalam setiap lembaga atau jawatankuasa yang didudukinya.

Seorang pembela yang tidak kenal penat, Dato' Mohamed Nizam adalah ahli Lembaga Pemegang Amanah di beberapa yayasan amal seperti Yayasan Cemerlang, Yayasan Noah, Yayasan Hong Leong, Yayasan Kebajikan Kanak-Kanak Kebangsaan, Yayasan Rahah dan Yayasan Wah Seong, yang kesemuanya memberi tumpuan kepada pendidikan, agama dan kebajikan kanak-kanak. Melalui pelbagai badan amal, beliau bertindak sebagai penyokong kuat dalam pendidikan para pelajar yang layak dan kurang bernasib baik. Kanak-kanak menjadi penerima manfaat terbesar dari semua Yayasan tersebut. Beliau juga telah membantu menubuhkan Fellowship Mohammed Noah di Pusat Pengajian Islam Oxford di Universiti Oxford.

Meskipun memegang pelbagai peranan dan tanggungjawab penting, Dato' Mohamed Nizam tetap berusaha meluangkan masa untuk beriadah, beliau seorang peminat golf dan suka membaca pelbagai cerita dan novel pendek dalam pelbagai subjek, serta menghabiskan masa berharga dengan keluarganya.

SKROL UNTUK BACA LAGI
AHLI SENAT
Senat Universiti adalah badan akademik tertinggi UNITAR International University (UNITAR), dan tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan dan Statut dan Peraturan Universiti. Senat Universiti memegang kawalan dan arahan umum penyelidikan dan peperiksaan dan mempunyai kuasa untuk memberi Sijil, Diploma dan Ijazah.
AHLI-AHLI AKADEMIK
 • Professor Dr. Noor Raihan Ab Hamid
  Naib Canselor / Pengerusi
 • Asst. Prof. Dr. Haliza Mohd Said
  Dekan, Fakulti Perniagaan dan Teknologi
 • Dr. Azhar Md Adnan
  Dekan, Fakulti Pendidikan dan Kemanusiaan
 • NINA MARLINI IDRIS
  Pengarah, Sekolah Seni Kulinari
 • SITI NOR AMIRA BAHARUDIN
  Pengarah, Sekolah Asasi UNITAR
 • ASSOC. PROF. OMAR MUSA
  Assoc. Professor, Fakulti Perniagaan dan Teknologi
 • PEN. PROF. DR. SITI NOR BAYAAH AHMAD
  Pengarah, Pusat Pembelajaran Berasaskan Pengalaman & Kecemerlangan Penyelidikan
AHLI-AHLI CO-OPTED
 • NOOR MAIZATUL AKMAM MOHAMED
  Pengarah, Sumber Manusia
 • Zulkifli Mustafa
  Ketua, Jabatan Peperiksaan
 • Maryati Marsam
  Pengurus, Pengurusan Kualiti & Pengawalseliaan
 • Faizal Azlee Mohamad Yunus
  Pengurus, ICT - Aplikasi dan Pembangunan
AHLI EX-OFFICIO
 • HJ ABD RAZAK HJ MUHAMAD
  Registrar
 • KHOO KEAN WENG (KEVYN)
  Bursar
Sekretariat Senat
 • NOORASYQIN AHMAD
  Eksekutif, Pengalaman Pelajar
LEMBAGA TADBIR URUS
AHLI
 • GURPARDEEP SINGH
  Gabenor
 • IDHAM ISMAIL
  Gabenor
 • ASMU’I ATHARI SUPRI
  Gabenor
 • PUVAN BALACHANDRAN
  Gabenor
 • PROFESSOR DR. NOOR RAIHAN AB HAMID
  Gabenor
 • ASSOC. PROF. OMAR MUSA
  Gabenor
AHLI EX-OFFICIO
 • HJ ABD RAZAK HJ MUHAMAD
  Registrar
 • KHOO KEAN WENG (KEVYN)
  Bursar